Ljusterö Golfklubb, är en ideell förening, stiftad den 12 november 1991 med hemort i Österåkers kommun, Stockholms län. Dessa stadgar är ursprungligen fastställda den 12 november 1991 och ändrade den 2 maj 1999, den 23 januari 2003,
den 29 april 2006, 28 april 2012, 7 november 2020 samt den 19 november 2024.
Klubben har som övergripande ändamål att bedriva och utöva idrotten golf enligt definition i Svenska Golfförbundets stadgar.
Klubben ska verka för att medlemmarna kan utöva idrotten golf i enlighet med Idrottsrörelsens verksamhetsidé, vision och värdegrund (1 kap. RF:s stadgar).
Klubben ska i sin verksamhet aktivt verka för en dopingfri idrott.
Klubbens fullständiga namn är Ljusterö Golfklubb
Klubbens organisationsnummer är 812000-5130 och har sin hemort i Österåker kommun.
Klubben består av de fysiska personer som har beviljats medlemskap i Klubben.
Klubben är medlem i Svenska Golfförbundet (SGF) och därigenom ansluten till Sveriges Riksidrottsförbund (RF).
Klubben tillhör Stockholms golfdistriktsförbund (SGDF) och är även medlem i RF-SISU-distriktet Stockholm och Stockholms Golfdistriktsförbund (GDF).
Klubben är skyldig att följa ovan nämnda organisationers stadgar, tävlingsregler och fattade beslut.
På begäran av RF och övriga organ enligt 8 kap. 5 RF:s stadgar, är Klubben skyldig att lämna uppgifter m.m.
Klubbens beslutande organ är årsmöten, extra årsmöte och styrelsen.
Klubbens verksamhets-/och räkenskapsår omfattar tiden 1 januari t.o.m. 31 december.
Styrelsens arbetsår omfattar från och med höstmötet till och med efterföljande höstmöte.
Klubbens firma tecknas av styrelsen gemensamt eller av en eller fler ledamöter i styrelsen, enligt beslut av styrelsen.
Den som genom delegation fått fullmakt att företräda Klubben ska återrapportera till styrelsen.
Fråga om tolkning av dessa stadgar eller om förhållande som inte är förutsett i stadgarna, avgörs av nästkommande årsmöte eller i trängande fall av styrelsen.
Årsmöte, beslutar om ändring av Klubbens stadgar. För ändring krävs att förslaget biträds av minst 2/3 av antalet lämnade röster.
Förslag till ändring av stadgarna får skriftligen lämnas av såväl medlem som styrelsen i form av motion eller proposition till årsmötet. För beslut krävs enligt 4 kap 1 § att frågan om ändring av stadgarna varit med i föredragningslistan och med möteshandlingarna till årsmötet.
Beslut om stadgeändring ska alltid i efterhand insändas till SGF och GDF. SGF har härvid rätt att påkalla ändring av stadgarna om de strider mot överordnade stadgar, bestämmelser och beslut eller på annat sätt anses vara olämpliga.
För upplösning krävs beslut av två efter varandra följande årsmöten, varav ett ordinarie, med minst en månads mellanrum och att förslaget biträds av minst 2/3 av antalet lämnade röster vid båda mötestillfällena.
Förslag till upplösning av Klubben får skriftligen lämnas av såväl medlem som styrelsen i form av motion eller proposition till årsmötet. För beslut krävs enligt 4 kap 1 § att frågan om ändring av stadgarna varit med i föredragningslistan med möteshandlingarna till årsmötet.
Klubbens nettotillgångar efter slutlig reglering av samtliga skulder och förpliktelser ska användas till ett bestämt golffrämjande ändamål som ska omfattas och framgå av årsmötets beslut.
Vidare ska årsmötet besluta om var Klubbens handlingar m.m. ska arkiveras t.ex. i folkrörelsearkiv eller motsvarande.
Kopia av årsmötets protokoll, revisionsberättelse samt balans- och resultaträkningar, ska omedelbart efter årsmötet skickas till SGF.
Klubben ska följa gällande lagar och regler om löpande bokföring av alla ekonomiska transaktioner samt i enlighet med god redovisningssed upprätta en resultat- och balansräkning.
Styrelsen ska årligen sammanfatta Klubbens verksamhet i en skriftlig verksamhetsberättelse samt upprätta en årsrapport som innehåller en verksamhetsberättelse, balans- och resultaträkning samt eventuella noter till dessa. Om så erfordras enligt lag, upprättas en årsredovisning.
Golfanläggningen är belägen på Mörtsunda 1:35 samt den arrenderade delen av fastigheten Mörtsunda 1:2, Väsbyvägen 36, Ljusterö
Golfanläggningen med Golfbanan och tillhörande fast egendom och byggnader ägs, förvaltas och drivs av ett externt aktiebolag, Ljusterö Golf AB, org nr 556551-1382 (hädanefter Bolaget) vars ändamål är att driva, förvalta och utveckla golfverksamhet på Golfanläggningen.
Bolaget har upplåtit Golfbanan för idrottsverksamhet till Klubben i enlighet med ett mellan parterna tecknat Nyttjanderättsavtal.
Golfklubben ska bedriva tränarverksamhet i egen regi, men kan besluta att tränarverksamheten ska bedrivas i annans regi inklusive att tränare bedriver egen näringsverksamhet.
Beslut om att överlåta eller låta inteckna eller pantsätta Klubbens fasta egendom ska fattas av årsmöte. Detsamma gäller beslut om att upplåta nyttjanderätt i sådan egendom, utom ifall då det gäller del av ett hus.
Årsmötets beslut är giltigt med biträde av minst 2/3 av antalet lämnade röster.
Klubben ska genom Nyttjanderättsavtal med Bolaget säkerställa att Klubbens medlemmar har tillgång till att nyttja Golfanläggningen och spela på Golfbanan. Nyttjanderättsavtalets innehåll och omfattning i denna del ska alltid innan dess ingående, godkännas av Klubbens årsmöte.
Bolaget beslutar om avgifter och villkor för allt spel på golfanläggningen samt övriga villkor för bokning på Golfbanan och nyttjande av övriga delar av Golfanläggningen.
Medlemskap beviljas av Klubben på ansökan från person som stödjer Klubbens ändamål. Klubben har rätt att pröva ansökningarna och bevilja medlemskap i den takt som medges av tillgängligheten till spel på Golfanläggningen.
Ansökan om medlemskap får avslås endast om det kan antas att sökanden kommer att motarbeta Klubbens ändamål, idrottens värdegrund eller på annat sätt skada Klubbens intressen. Ansökan får också avslås om sökanden tidigare varit medlem och utträtt enligt 3 kap 5 § 3 st och inte med ansökan reglerar de avgifter som föranledde utträdet.
Medlemskap beviljas av styrelsen eller av den till vilken styrelsen delegerat beslutanderätten.
Styrelsen kan också besluta att medlemsansökningar och beviljande av medlemskap ska ske via en automatisk digital process. Medlemskapet gäller tills vidare.
En spelrätt utfärdas av Bolaget på personen i fråga (spelrättsinnehavaren). En spelrätt upplåts genom anteckning i spelrättsregistret. Antalet spelrätter och övriga närmare bestämmelser om spelrätt och spelrättsinnehavarens rättigheter och skyldigheter regleras i avtal mellan Bolaget och Klubben.
Medlemskapet i Klubben är skilt från innehavet av en spelrätt utfärdad av Bolaget och vice versa. Innehavet av en spelrätt konstituerar alltså inte i sig ett medlemskap i Klubben. Den som innehar en spelrätt, måste ansöka om medlemskap och godkännas som medlem i klubben för att få spela på golfbanan med beaktande av spelrätten.
Ett medlemskap kräver, beroende på medlemskategori, i sin tur inget innehav av en spelrätt.
Vid utträde ur klubben ska spelrätten antingen säljas på den öppna marknaden till marknadspris eller återlämnas till Bolaget till ett av Bolaget från tid till annan fastställt pris. Har spelrätten vid utträde ur klubben ej avyttrats senast 30 april nästkommande år tillfaller spelrätten Bolaget vederlagsfritt.
Beslut att avslå medlemsansökan ska fattas av Klubbens styrelse. Innan sådant beslut fattas ska personen i fråga ges tillfälle att inom viss tid, minst 14 dagar, yttra sig över de omständigheter som är anledningen till att medlemskapet ifrågasätts.
I beslutet ska skälen redovisas samt anges vad den medlemssökande ska iaktta för att överklaga beslutet.
Beslutet ska inom tre dagar från dagen för beslutet skriftligen skickas till den som fått avslag på medlemsansökan.
Beslut att avslå medlemsansökan får överklagas till SGF av den sökande inom tre veckor.
Genom beslut av årsmöte får person på förslag av styrelsen väljas till hedersmedlem i klubben.
Medlem
Årsmötet ska besluta om
Spelavgiften, spelrättskategorier och övriga villkor för spelrätten beslutas av Bolaget.
Medlemsavgiften och spelavgiften gäller för ett helt verksamhets år alternativ 12 månader enligt tidsperiod som angetts på fakturan. Medlem har inte rätt till återbetalning av inbetald medlemsavgift och spelavgift i händelse av utträde eller uteslutning under pågående verksamhetsår.
Styrelsen i Klubben administrerar medlemsavgiften och beslutar om fakturerings- och betalmodell såvida inte annat avtalats med Bolaget.
Klubben har rätt att samfakturera medlemsavgiften med Bolagets fakturering av spelavgiften. Om Klubben eller Bolaget medgett medlemmen att delbetala medlems- eller spelavgiften över en längre tidsperiod, och medlemmen inte fullgör sådan betalning, har Styrelsen rätt att kräva att medlemmen ska slutbetala medlems- och spelavgifterna i enlighet med dessa stadgar.
Betalningsskyldighet för det aktuella eller kommande verksamhetsåret inträder 30 dagar efter årsmötets beslut enligt första stycket ovan.
Medlem har rätt att delta i Klubbens idrottsliga verksamhet under de former som är vedertagna inom idrotten och på samma villkor som gäller för övriga medlemmar. Klubben har dessutom rätt att uppställa särskilda villkor för utövande av vissa uppdrag.
Medlem får, om inte Klubbens styrelse beslutar annat, delta i tävling eller uppvisning enligt de bestämmelser som utfärdats av SGF.
Vid deltagande i tävling eller uppvisning samt vid spel (träning) på annan golfanläggning, representerar medlemmen alltid sin hemmaklubb såvida inte Ljusterö Golfklubb angetts som representerad klubb.
Medlem som vill utträda ur klubben, ska skriftligen anmäla detta till styrelsen eller den styrelsen delegerat detta till, och anses därmed omedelbart ha lämnat klubben.
Medlem, som äger spelrätt och utträder ur klubben, kan sälja spelrätten på öppna marknaden eller återlämna den till Bolaget.
Styrelsen, eller den man delegerat detta till, ska, i enlighet med av årsmötet beslutade avgifter, bestämmelser och rutiner, fastställa de därigenom slutliga avgifterna, fodringarna och skulderna som den utträdande medlemmen måste betala eller erhålla per utträdesdagen eller vid senare tillfälle.
Medlem som inte fullgjort sina ekonomiska förpliktelser enligt dessa stadgar ska anmodas att göra detta inom 30 dagar efter det att medlemmen mottagit skrivelse härom.
Underlåter medlemmen att besvara skrivelsen, eller att betala avgifterna trots att styrelsen och/eller Bolaget inte beviljat ytterligare anstånd, ska medlemmen anses ha anmält sitt utträde.
Om inte annat beslutas upphör medlemskapet när medlemmen avförs från medlemsförteckningen. Personen ska underrättas om att medlemskapet har upphört.
Medlem får uteslutas ur Klubben om medlemmen motarbetat föreningens verksamhet eller ändamål, brutit mot idrottens värdegrund, dessa stadgar, eller på annat sätt skadat Klubbens intressen.
Medlem får också, utan iakttagande av 3 kap 5 § 3 st, uteslutas om medlemmen, trots anmodan, inte har betalat medlems- eller spelavgift enligt 3 kap 3 §.
Uteslutning gäller tills vidare. Beslut om uteslutning får dock begränsas till att omfatta viss tid. Sådan tidsbegränsad uteslutning får som mest omfatta sex månader från beslutsdagen.
Om tillräckliga skäl för uteslutning inte föreligger får föreningen i stället meddela medlemmen en varning.
Beslut om uteslutning eller varning ska avfattas skriftligen av styrelsen.
Styrelsen måste, innan slutligt beslut fattas om uteslutning eller varning, ge medlemmen tillfälle att inom av styrelsen angiven tid, minst 14 dagar, yttra sig över de omständigheter och händelser som föranlett att medlemskapet ifrågasätts.
I det slutliga skriftiga beslutet ska de närmare omständigheter och händelser som utgör skäl till uteslutningen eller varningen redovisas. Beslutet ska också innehålla uppgifter om tidsfrist och vad medlemmen i övrigt behöver göra för att överklaga beslutet enligt 3 kap 7 §. Beslutet ska inom tre dagar från dagen för beslutet skickas till medlemmen.
Styrelsens beslut att vägra medlemskap, förklara medlemskap som upphört, meddela varning eller att utesluta medlem får överklagas till SGF av den berörde. Överklagandet ska göras enligt reglerna i 15 kap. RF:s stadgar inom tre veckor från meddelat beslut.
Beslut om medlemskapets upphörande gäller inte förrän klagotiden gått ut, eller då beslut överklagats, ärendet blivit slutligt avgjort.
Klubbens medlemsmöten är årsmöten, uppdelat på höst och vår samt extra medlemsmöte.
Medlemsmöten är öppna för alla medlemmar och representanter för RF, DF, SGF och GDF.
Årsmötet är klubbens högsta beslutande organ. Det genomförs i form av ett höst- och ett vårmöte. Höstmöte hålls före november månads utgång och vårmöte före maj månads utgång.
Styrelsen beslutar om årsmötet ska hållas på en fysisk plats med fysiskt närvarande medlemmar, eller genom elektronisk uppkoppling (digitalt möte), i en kombinerad form av fysiskt och digitalt möte (hybridmöte) eller i form av fysiskt möte där medlemmarna samlats på mer än en fysisk plats och är sammanlänkade med ljud och bild (videokonferens).
Datum för Årsmöte höst och Årsmöte vår ska aviseras på hemsidan samt genom utskick till medlemmarna via e-post senast två månader före mötet. Kallelse med förslag till föredragningslista ska, senast tre veckor före mötet, sändas till medlemmarna med epost alt vanlig post, samt anslås på klubbens hemsida. Kallelse får tillsändas en per hushåll.
Möteshandlingar – dvs verksamhets- /förvaltnings-/och revisionsberättelse, resultat- och balansräkning, verksamhetsplan med budgetförslag, förslag till medlemsavgift, styrelsens och valberedningens förslag samt inkomna motioner med styrelsens yttrande ska, i förekommande fall, senast en vecka före höst- respektive vårmöte anslås på hemsidan. Detta anges i kallelsen. Handlingarna ska även tillhandahållas på mötet.
Beslut om stadgeändring eller fråga av större betydelse för Golfklubben eller medlemmarna får inte fattas om frågan inte varit med i föredragningslistan i kallelsen och med i möteshandlingarna till Årsmötet.
Vid klubbens möten ska ärenden upptagna i stadgarna förekomma. Utöver dessa får medlem och styrelse avge förslag till ärenden. Motion (förslag) från medlem ska vara styrelsen tillhanda senast fem veckor före Årsmöte höst respektive Årsmöte vår, såvida inte annat meddelats. Styrelsen ska avge skriftligt yttrande över inkommen motion.
Årsmötet består av närvarande röstberättigade medlemmar. Vid förhinder får medlemmen företrädas av ombud. Ombud, som ska uppvisa skriftlig fullmakt, får inte företräda fler än en medlem och ska själv vara röstberättigad medlem i klubben.
Vårdnadshavare har dock alltid, oavsett medlemskap, rätt att företräda sina omyndiga men röstberättigade barn.
Årsmötet är beslutsmässigt med de röstberättigade medlemmar och ombud som är närvarande på mötet, enligt upprättad röstlängd.
För att vara röstberättigad på årsmöte krävs:
Medlem som inte har rösträtt har yttrande- och förslagsrätt på årsmötet.
Yttranderätt på mötet tillkommer även närvarande representanter för SGF och GDF samt den som årsmötet medger sådan rätt.
Vid höstmötet ska följande ärenden behandlas och protokollföras:
1) Fastställande av röstlängd för mötet,
2) Val av ordförande och sekreterare för mötet,
3) Val av två protokolljusterare, tillika rösträknare, som jämte ordföranden ska justera mötesprotokollet,
4) Fråga om mötet har utlysts på rätt sätt,
5) Fastställande av föredragningslista,
6) Val av klubbens ordförande för en tid av (1) år,
7) Val av halva antalet övriga ledamöter i styrelsen för en tid av (2) år,
8) Val av suppleanter i styrelsen med för dem fastställd turordning för en tid av (1) år;
9) Val av (2) revisorer samt (1) suppleant för en tid av ett år. I detta val får styrelsens ledamöter inte delta.
10) Val av (2) ledamöter i valberedningen för en tid av ett år;
11) Fastställande av budget samt medlemsavgifter för det kommande verksamhets- /och räkenskapsåret,
12) Föredragning av Bolagets verksamhet och ekonomiska ställning relaterat till Golfanläggningen för det senaste verksamhets- och räkenskapsåret.
13) Föredragning av Bolagets planerade verksamhet, spelavgifter och övriga avgifter på Golfanläggningen det aktuella verksamhets- och räkenskapsåret.
12) Ersättning till styrelse och valberedning
13) Behandling av styrelsens förslag och i rätt tid inkomna motioner,
14) Övriga frågor.
Beslut om stadgeändring eller i fråga av större ekonomisk betydelse för klubben eller medlemmarna får fattas endast om ärendet angivits i kallelsen till mötet och varit med i möteshandlingarna.
Vid vårmöte ska följande ärenden behandlas och protokollföras:
1) Fastställande av röstlängd för mötet.
2) Val av ordförande och sekreterare för mötet.
3) Val av två protokolljusterare, tillika rösträknare, som jämte ordföranden ska justera mötesprotokollet.
4) Fråga om mötet har utlysts på rätt sätt.
5) Fastställande av föredragningslista.
6) Styrelsens årsrapport innehållande verksamhetsberättelse, resultaträkning och balansräkning eller om så erfordras enligt lag, årsredovisning/årsbokslut, för det senaste räkenskapsåret.
7) Revisorernas berättelse över styrelsens förvaltning under det senaste verksamhets- och räkenskapsåret.
8) Fastställande av resultat- och balansräkning samt disposition av överskott respektive underskott i enlighet med balansräkningen.
9) Fråga om ansvarsfrihet för styrelsen för den tid revisionen avser.
10) Behandling av styrelsens förslag och i rätt tid inkomna motioner.
11) Övriga frågor.
Beslut om stadgeändring eller i fråga av större ekonomisk betydelse för klubben eller medlemmarna får fattas endast om ärendet angivits i kallelsen till mötet och varit med i möteshandlingarna.
Enbart röstberättigad medlem i Klubben är valbar till styrelse och valberedning.
Arbetstagare inom Klubben eller Bolaget, samt personer med familjeanknytning, eller som står i någon form av beroendeställning till Bolagets ägare eller annan medlem i styrelsen bör inte väljas till ledamot i styrelse, valberedning eller till revisor eller revisorssuppleant.
Den som är styrelseledamot i Klubben eller Bolaget får inte väljas till revisor.
Enskild medlem bör inte vara ledamot eller ordförande i styrelsen under en längre sammanlagd tid om högst tio år.
Styrelsen ska bestå av kvinnor och män. Klubben ska i övrigt ha en sådan sammansättning i styrelse, valberedning, kommittéer och andra organ att mångfald inklusive jämställdhet mellan kvinnor och män kan nås och att ungdomar ingår.
Styrelsen får kalla medlemmarna till extra årsmöte. Styrelsen ska kalla medlemmarna till extra årsmöte om en revisor eller minst en tiondel av klubbens röstberättigade medlemmar skriftligen begär det och anger skälen för begäran.
Styrelsen ska också kalla medlemmarna till extra årsmöte om antalet styrelseledamöter understiger det antal som anges i 7 kap 1§ och det medför att styrelsen inte kan uppfylla kravet på beslutsförhet enligt 7 kap 3 §, eller det kan antas att Golfklubben inte kan betala sina förfallna skulder eller att sådan oförmåga inträder inom kort.
När styrelsen mottagit begäran om extra årsmöte ska den inom 14 dagar kalla till sådant möte att hållas inom två månader från erhållen begäran. Kallelse med föredragningslista och möteshandlingar ska minst 7 dagar innan mötet dels distribueras
till medlemmarna med epost alt vanlig post, dels anslås på klubbens hemsida. Kallelse får tillsändas en per hushåll.
Underlåter styrelsen att utfärda föreskriven kallelse får den eller de som begärt mötet utfärda kallelse i enlighet med föregående stycke.
Vid extra årsmöte får endast den eller de frågor som angetts i förslaget till föredragningslista behandlas på mötet.
Det som anges i 4 kap 1 § gäller i tillämpliga delar.
Beslut fattas med bifallsrop (acklamation) eller om så begärs efter omröstning (votering). Omröstning sker öppet. Om röstberättigad medlem begär det ska dock val ske slutet. Beslut bekräftas med klubbslag.
Frågor enligt 1 kap 9 och 10 samt 2 kap 3 §§ avgörs genom kvalificerad majoritet i form av minst 2/3 av antalet lämnade röster.
Val avgörs genom relativ majoritet. Med relativ majoritet menas att den/de som erhållit högsta antalet röster är vald/valda oberoende av hur dessa röster förhåller sig till antalet lämnade röster.
Alla andra frågor avgörs genom absolut majoritet, vilket kräver mer än hälften av antalet lämnade röster.
Vid omröstning som inte avser val gäller vid lika röstetal det förslag som biträds av ordföranden vid mötet förutsatt att mötesordföranden är röstberättigad medlem. I annat fall avgör lotten. Vid val ska i händelse av lika röstetal lotten avgöra.
Beslut fattade av årsmötet gäller från årsmötets avslutande om inte annat beslutas och antecknas i protokollet.
Vid årsmöte ska protokoll föras och undertecknas av mötets ordförande och sekreterare samt valda protokollsjusterare.
Protokollet ska följa föredragningslistan. Samtliga yrkanden inklusive tilläggs- och ändringsyrkanden ska antecknas av mötessekreteraren i protokollet.
Alla beslut som fattas av årsmötet ska protokollföras.
Medlem har rätt att till protokollet anmäla reservation mot ett beslut.
Årsmötets ordförande och valda protokollsjusterare har rätt att var och en till protokollet bifoga anteckning med avvikande uppfattning om protokollsinnehållet.
Protokoll från års- eller extramöte ska anslås på Klubbens hemsida inom en månad från mötet.
Valberedningen består av två ledamöter och väljs av höstmötet. Den ska senast fyra veckor före höstmötet till styrelsen överlämna förslag på ledamöter till styrelseplatser och valbara funktionärer.
Valberedningen ska bereda valen inför kommande årsmöte, och ska i detta arbete fortlöpande under verksamhetsåret följa styrelsens och revisorernas arbete.
Valberedningen ska senast 30 juni före årsmötet tillfråga dem vilkas mandattid går ut vid mötets slut, om de vill kandidera för nästa mandatperiod. Därefter ska valberedningen informera medlemmarna på Klubbens hemsida om vilka som avböjt omval samt uppmana medlemmarna att inkomma med förslag på kandidater.
Valberedningen ska i möteshandlingarna informera medlemmarna om valberedningens förslag till val. Innan kandidatnominering påbörjas på årsmötet ska valberedningen meddela sitt förslag beträffande det val nomineringen avser.
De som ingår i valberedningen får inte obehörigen röja vad de i denna egenskap fått kännedom om.
Revisorerna är valda av medlemmarna och ska för deras räkning mellan årsmöten granska styrelsens arbete. Minst en ordinarie revisor samt suppleant ska ha den insikt i och erfarenhet av redovisning och ekonomiska förhållanden som med hänsyn till föreningens ändamål samt arten och värdet av föreningens tillgångar fordras för uppdragets fullgörande.
Revisor behöver inte vara medlem i klubben. Till revisor får inte utses en person med familjeanknytning, vänskapsrelation eller som står i någon form av beroendeställning till styrelsen.
Revisorerna är valda av medlemmarna på årsmöte höst och ska årligen för deras räkning genomföra revisionen.
Revisorerna ska granska styrelsens arbete, räkenskaper och förvaltning för det senaste verksamhets- och räkenskapsåret och revisionen ska utföras enligt god revisionssed inom svensk idrott.
Revisorerna har rätt att fortlöpande ta del av Klubbens räkenskaper, årsmötesprotokoll, styrelseprotokoll, avtal och övriga relevanta handlingar.
Klubbens räkenskaper för det senaste verksamhets- och räkenskapsåret ska vara revisorerna tillhanda senast fem (5) veckor efter avslutat räkenskapsår.
Revisionsberättelsen ska tillsändas styrelsen senast två veckor före årsmötet samt ingå i möteshandlingarna.
Styrelsen består av ordförande och tre till sex övriga ledamöter samt en till två suppleanter. Styrelsen bör ha en sådan sammansättning att jämställdhet mellan kvinnor och män kan nås samt att olika åldersgrupper finns representerade.
Styrelsen utser inom sig vice ordförande och de övriga befattningshavare som behövs.
Vid förfall för ledamot inträder suppleant enligt av höstmötet fastställd turordning. Avgår ledamot före mandattidens utgång inträder suppleant i dennes ställe enligt den av höstmötet fastställda turordningen för tiden
t o m nästföljande höstmöte.
När årsmöte inte är samlat är styrelsen Klubbens beslutande organ. Styrelsen ansvarar för klubbens angelägenheter och den löpande ekonomiska förvaltningen.
Styrelsen ska – inom ramen för RF: s, SGF: s och dessa stadgar – svara för klubbens verksamhet enligt fastställda planer samt tillvarata medlemmarnas intressen.
Det åligger styrelsen särskilt att;
Ordföranden är Klubbens officiella representant och ska leda styrelsens arbete och bevaka att styrelsen fullgör sina uppgifter enligt dessa stadgar och övriga för klubben bindande regler, bestämmelser och beslut. Har ordföranden förhinder ska vice ordföranden, eller annan inom styrelsen som styrelsen utser, träda in i ordförandens ställe.
Styrelsen ska besluta om fördelning av arbetsuppgifterna genom en särskild upprättad arbetsordning.
Styrelsen ska sammanträda på kallelse av ordföranden med uppgift om vilka ärenden som ska behandlas vid sammanträdet.
Vid sammanträdet ska ledamöterna vara närvarande fysiskt eller genom elektronisk uppkoppling (digitalt möte) eller i en kombinerad form (hybridmöte).
Ordföranden är skyldig att kalla till sammanträde då minst två ledamöter begär det. Underlåter ordföranden att utfärda kallelse får de som begärt sammanträdet kalla till det.
Styrelsen är beslutsmässig när samtliga ledamöter kallats och då minst halva antalet ledamöter är närvarande. För alla beslut krävs att minst hälften av styrelsens samtliga ledamöter är ense om beslutet. Vid lika röstetal har ordföranden utslagsröst. Röstning får inte ske genom ombud.
Ordföranden får besluta att brådskande ärende ska avgöras genom skriftlig behandling (beslut per capsulam). Ärende som beslutas per capsulam ska behandlas och fastställas på nästa ordinarie sammanträde.
Vid sammanträde eller beslutsfattande enligt föregående stycke ska protokoll upprättas och arkiveras. Protokoll ska föras i nummerföljd och undertecknas av mötesordföranden och utsedd protokollssekreterare. Samtliga i kallelsen angivna ärenden ska protokollföras med redogörelse för ärendet, styrelsens beslut samt eventuellt avvikande mening eller omröstning.
Om styrelsen inte beslutar om annat är protokollen inte offentliga. Protokollen ska dock alltid tillställas revisorer och valberedningen i god tid innan årsmötet.
Styrelsen får lämna över sin beslutanderätt i enskilda ärenden eller i vissa grupper av ärenden till kommitté, annat organ i klubben, enskild medlem eller anställd samt representant för Bolaget.
Sådana uppdrag kan gälla för viss tid eller tills vidare.
Den som fattat beslut med stöd av bemyndigande, enligt föregående stycke, ska fortlöpande hålla styrelsen underrättad.
Klubben kan för sin verksamhet till exempel ha följande kommittéer/fokusområden
Ansvarig för en kommitté/fokusområde behöver inte vara någon som är styrelseledamot eller styrelsesuppleant.
Styrelsen ska, i särskild instruktion eller på annat lämpligt sätt, fastställa de riktlinjer enligt vilka kommittéerna/fokusområdena ska bedriva sin verksamhet samt hur återrapportering till styrelsen ska ske.
Kommitté/fokusområde ska upprätta förslag till budget och verksamhetsplan för kommittén att gälla under nästföljande verksamhetsår. Budget och plan ska ges in till styrelsen för godkännande och fastställande.
Styrelsen får utse person till adjungerad ledamot. Sådan ledamot har inte rösträtt men kan efter beslut av styrelsen ges yttrande-/och förslagsrätt. Hen får utses till befattning inom styrelsen.